Zamknij
REKLAMA

Najczęstsze problemy osób z nietolerancją glutenu

15:52, 03.06.2019 | materiały partnera

Osoby zmagające się z nietolerancją glutenu borykają się z wieloma problemami. Jedne z nich wydają się błahe, a inne bardzo poważne. Wiele z nich wywodzi się z tego, że ludzie zdrowi często nie traktują poważnie alergii pokarmowych twierdząc, że to wymysł, a nie przykra konieczność. Poniżej znajdziecie najczęstsze problemy ludzi cierpiących na celiakię, nieceliakalną nietolerancję glutenu czy nawet chorobę Duhringa oraz sposoby, jak sobie z nimi radzić.

ZAKUPY

Znalezienie w sklepie produktów bezglutenowych nie należy do zadań najłatwiejszych. Często są to niewielkie półki zawierające małą ilość produktów. Z reguły bezglutenowe artykuły posiadają na swoim opakowaniu znak przekreślonego kłosa. Ten symbol jest licencjonowany, można go wykupić. Istnieje wiele produktów bezglutenowych, które nie mają tego sygnetu, a są bezpieczne.

W internecie łatwo dostępnych jest wiele produktów bezglutenowych, których ceny są proporcjonalnie niskie do tych w marketach. Sano Gluten Free oferuje wiele artykułów: chleby bezglutenowe, bułki bezglutenowe, mieszanki do wypieków, mąki, błonniki bezglutenowe i wiele innych. Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej regularnie bada wprowadzane na rynek produkty, aby sprawdzać, czy są zgodne z normami. Te, które znajdują się na półkach sklepów czy dostępne są na dobrych stronach internetowych, są w pełni bezpieczne. Badany jest także alkohol oraz słodycze.

Bezglutenowe bułki firmy Sano Gluten Free

KRYTYCZNE SPOJRZENIA I KOMENTARZE

Niestety mimo uświadamiania społeczeństwa o istnieniu i powadze różnych alergii, wciąż pojawiają się sytuacje, w czasie których osoby chore mogą usłyszeć nieprzychylne komentarze albo dostrzec na sobie krytyczny wzrok. Takie sytuacje mają miejsce zazwyczaj podczas zakupów lub w restauracji. W czasie standardowych codziennych zakupów nierzadko można usłyszeć, że w danym sklepie produkty są bezpieczne, więc nie ma konieczności kupowania tych bezglutenowych. W restauracjach kelnerzy uśmiechają się pod nosem, gdy kilkukrotnie prosi się, by danie na pewno było przygotowane bez dodatku glutenu. Na tego rodzaju niemiłe sytuacje trzeba się uodpornić i wybierać te piekarnie, w których sprzedawane jest pieczywo bezglutenowe i te restauracje, w których bez problemu przygotują danie eliminując ten alergen pokarmowy. Pamiętaj także, by w sytuacji konfrontacji wyjaśnić, że nietolerancja na gluten nie jest wymysłem, tylko faktem. A spożywanie tego białka niesie ze sobą sporo złych konsekwencji. Najważniejsze jest Twoje zdrowie, nie bój się o nie zawalczyć!

POSIŁKI W PRZEDSZKOLACH I SZKOŁACH

Na dolegliwości pokarmowe cierpią nie tylko osoby dorosłe, ale także dzieci. Największym problemem jest wytłumaczenie swojemu dziecko, że pewnych produktów nie może jeść mimo że jego rówieśnicy z apetytem jedzą słodkości czy inne produkty zawierające gluten. Jeżeli planujesz zadbać o wprowadzenie cateringu bezglutenowego w przedszkolu lub szkole swojego dziecka, warto skontaktować się z Polskim Stowarzyszeniem Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Otrzymasz od nich pomoc i wsparcie. Istnieje również strona internetowa - Menu Bez Glutenu - na której znaleźć można placówki, w których wprowadzono tego rodzaju catering.

Nie pozwól, by Twoje dziecko cierpiało przez niewłaściwą dietę!

JEDZENIE W BIEGU

Chyba każdemu zdarza się nie zdążyć zjeść posiłku w domu i w biegu chciałby zjeść cokolwiek, byle zaspokoiło głód. Wtedy warto mieć przy sobie wafle ryżowe, które sprawią, że poczujesz się syty na jakiś czas. Sałatka owocowa to także świetna alternatywa, szczególnie dla dzieci. Jednak ją należy przygotować wcześniej.

A CO Z ALKOHOLEM?

Często można spotkać się z wątpliwościami, czy alkohol zawiera gluten. Prawda jest taka, że większość procentowych napojów jest wolna od tego alergenu.

KAWOSZE MOGĄ BYĆ SPOKOJNI

Kawy podawane w kawiarniach nie powinny zawierać glutenu. Nie trzeba stresować się pijąc wersję sernikową czy piernikową. Jeśli pojawiają się w Twojej głowie wątpliwości, warto zapytać baristę o skład posypki czy syropu do kawy. W większości kawiarni spisy alergenów są dostępne.

WYSOKIE CENY PRODUKTÓW

Ceny produktów bezglutenowych bywają wysokie, to fakt. Można natomiast radzić sobie z tym problemem zamawiając produkty przez internet w większych ilościach. Niektóre firmy oferują promocje na większe ilości produktów - Sano Gluten Free tworzy zestawy artykułów w obniżonych cenach. Oczywiście można wypiekać samodzielnie. Jest to swego rodzaju alternatywa, ale na dłuższą metę mało kto zorganizuje codziennie lub co drugi dzień tyle wolnego czasu, aby móc piec bułki czy chleb dla siebie i rodziny.

CO Z TĄ SKROBIĄ?

Skrobia modyfikowana budzi u wielu osób obawy. Jeżeli po nazwie pojawia się określenie “ryżowa”, “ziemniaczana” lub “kukurydziana”, to wszystko jest w porządku i bez obaw możesz ją konsumować. Natomiast skrobia pszeniczna to produkt zakazany na diecie bezglutenowej.

NIEWIELE RESTAURACJI BEZGLUTENOWYCH

W małej miejscowości zapomnieć można o restauracji, w której serwują dania bezglutenowe bez zmartwień, czy przypadkiem nie zostanie dodany do potrawy alergen pokarmowy. W szybko rozwijających się miastach powstają bistra bezglutenowe, jednak ich liczba wciąż jest niewielka w porównaniu do restauracji, w których gluten znaleźć można w niemal każdej potrawie. Na stronie internetowej Menu Bez Glutenu znajdziesz spis lokali z danego województwa, które posiadają certyfikat Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. To zapewni Cię, że spożywasz w pełni bezpieczny posiłek.

WIZYTA U RODZINY LUB ZNAJOMYCH

Wizyta u najbliższych bywa problemem, ponieważ podczas niej nierzadko trudno o znalezienie na stole produktu niezawierającego glutenu. Przez brak czasu, świadomości lub chęci ciocia lub przyjaciółka zapomniała o tym, że nie możesz spożywać tego alergenu. Dla własnego spokoju warto przynieść ze sobą ulubione danie lub przekąskę bezglutenową, którą poczęstujesz zgromadzonych. Dzięki temu nie będziesz głodny, a i może skłonisz ludzi z twojego najbliższego otoczenia do posmakowania swojej potrawy i uświadomienia im, że te posiłki mogą być pyszne. A co najważniejsze, są dla Ciebie w pełni bezpieczne, a to zdrowie jest najważniejsze!

Artykuł powstał przy współpracy z firmą Sano Gluten Free - www.sanoglutenfree.pl.

(materiały partnera)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
REKLAMA
© lelow365.pl | Prawa zastrzeżone